SON BİR YILDA 14.215 ADET SAHTE PARFÜME EL KONULDU
14 Bin Şişe Sahte Parfüme El konuldu…
İBB Zabıta Dairesi Başkanlığımı ekiplerimizce, sorumluluk alanlarımızda kalan bölgelerde, özellikle İstanbul’un tarihi ve turistik bölgeleri ile prestij meydanlarında sahte parfüm satıcılarına yönelik son bir yıl içerisinde yapmış olduğu çalışmalarda; 14.215 adet sahte parfüme el konuldu. Tekil olarak 241 şahsa, 4.634 adet İdari Yaptırım Ceza Tutanağı düzenlendi. El konulan sahte parfümler yediemin deposuna kaldırılarak, imha edilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.
Ambalajları Orjinalini Aratmıyor…
Zabıta Dairesi Başkanlığından alınan bilgi de, el konulan sahte parfümlerin dünyaca ünlü markalara ait orijinal şişe ve kutuların birebir aynısıyla ambalajlandığı, sahte bandroller basılarak üretildiği, seyyar sahte parfüm satıcıları tarafından özellikle turistlerin yanıltılması olmak üzere vatandaşlarımızı aşırı rahatsız ederek, orijinal ürün kisvesi altında fahiş fiyatlar ile satmaya çalıştıkları öğrenildi.
Ciddi Sağlık Riskleri…
Sahte parfümlerin, merdiven altı üretim diye tabir edilen ve hangi şartlarda üretildiği belli olmayan, içeriğinde hangi maddelerin kullanılarak imal edildiği takip edilemeyen taklit ürünler olduğundan, ciltle temasında veya solunması halinde önemli sağlık problemlerine sebebiyet verebileceği uzamalar tarafından değerlendirilmektedir.
Seyyar Satıcı ve Hannutçuluk Çalışması Yeterli Olmuyor…
Zabıta Daire Başkanlığı ekiplerince, Kent ve Tolum Düzeni çalışmaları kapsamında seyyar sahte parfüm satıcılarına yönelik Kabahatler Kanunu ve hannutçuluk mevzuatı doğrultusunda mücadele ediliyor, ancak bu çalışmaların sahte parfüm kaynağının kurutulmasında yeterli olmadığı belirtiliyor. Çok cüzi fiyatlara imal edilebilen sahte parfümler fahiş fiyatlara vatandaşlar rahatsız edilerek eldeci diye tabir edilen yöntemlerle satılabildiğinden görüldüğünde engellenmesi ve görülen bir kaç sayıda ürüne o anda el konulması ile çözüme ulaşılamıyor.
Basit Bir Kabahat Olarak Görülmemeli…
Sahte parfüm satışı basit bir seyyar satıcılık kabahati olarak görülmemelidir. Aynı zamanda sınai haklar kapsamında bir suç olduğu ve marka haklarının korunması için sahte parfümlerin üretiminden satışına kadar tüm sürecin incelenerek topyekün mücadele edilmesi gerekiyor. Sorunun çözümü için, konu ile ilgili tüm kurumların iş birliği içerisinde, koordineli şekilde çalışmasına ihtiyaç var. Zabıta ekipleri iş birliğine her zaman hazır.
Ürün Takip Sistemi…
Vatandaşlarımızın ürün alınırken TÜBİTAK tarafından geliştirmiş olan cep telefonlarına veya tabletlere ücretsiz olarak indirilebilen Ürün Takip Sistemi (ÜTS) uygulamasıyla ürünlerin orijinalliğini mutlaka kontrol etmesi ve menşei belli olmayan ürünleri kesinlikle almaması gerektiği uyarısında bulunuyor.